person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #WSPARCIE PRAWNE W:

Składniki potraw i alergeny, jak informować?

HoReCa - prawne wsparcie odc. 13

Czy wiecie że, nie wszyscy restauratorzy zdają sobie sprawę z obowiązku informowania w swoich menu o składnikach serwowanych potraw w tym występujących w nich alergenach. W trzynastym odcinku inicjatywy CityWine oraz Kancelarii 5E Smaga i Partnerzy dowiecie się jak informować klientów o składnikach potraw i alergenach. 

 

Czytaj TUTAJ lub poniżej:

 

----

 

Składniki potrw i alergeny – jak informować?

 

Nie wszyscy restauratorzy zdają sobie sprawę z obowiązku informowania w swoich menu o składnikach serwowanych potraw, w tym występujących w nich alergenach. Obowiązek taki istnieje od 13 grudnia 2014 roku w związku wejściem w życie Rozrządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011. Nakazuje ono informowanie konsumentów o składzie potraw podawanych w restauracjach, w tym przede wszystkim o zawartych w nich alergenach. Kwestie zawarte w Rozporządzeniu doprecyzowuje obowiązujące od 9 stycznia 2015 r. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

Informując klienta o składzie potraw należy podać:

gramaturę dania lub pojemność napoju,

nazwę środka spożywczego,

nazwę producenta,

wykaz składników wykorzystanych do przygotowania potrawy, w kolejności malejącej co do ich masy,

klasę jakości handlowej albo inne wyróżniki jakości handlowej, jeżeli zostały one ustalone w przepisach dotyczących jakości handlowej albo jeżeli obowiązek podawania klasy jakości handlowej albo wyróżnika wynika z odrębnych przepisów,

zawartość glazury lub ryby albo owoców morza w przypadku serwowania potraw rybnych,

masę jednostkową pieczywa oraz informację o sposobie wyrobu.

Wykaz składników można pominąć dla produktów takich jak:

świeże owoce i warzywa, które nie są obrane i przetworzone,

wody gazowanej nasyconej dwutlenkiem węgla,

octu uzyskanego z produktów podstawowych metodą fermentacji bez innych składników,

sera, masła, fermentowanego mleka, śmietany i śmietanki, do których nie dodano składników innych niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze i kultury drobnoustrojów niezbędne do produkcji lub w przypadku sera innego niż ser świeży i ser topiony, sól potrzebna do jego produkcji,

środków spożywczych zawierających jeden składnik, gdy nazwa środka spożywczego jest identyczna z nazwą składnika lub umożliwia wyraźne zidentyfikowanie charakteru skalnika.

W wykazie składników nie ma obowiązku uwzględniania m.in.:

składnika tymczasowo oddzielonego podczas procesu produkcyjnego i później ponownie dodanego w ilości nieprzekraczającej wcześniejszej zawartości tego składnika,

dodatków do żywności i enzymów spożywczych, których obecność wynika z faktu, że były one zawarte w jednym lub kilku składnikach i nie pełniły żadnej funkcji technologicznej w gotowym daniu albo są stosowane jako substancje pomocnicze w przetwórstwie,

zastosowania wody, jeżeli jest użyta wyłącznie do odtworzenia składnika użytego w postaci skoncentrowanej lub odwodnionej lub w przypadku roztworu wodnego, który nie jest spożywany.

Zgodnie z przepisami Rozporządzenia Nr 1169/2011 alergenami są: zboża zawierające gluten, skorupiaki, jaja, ryby (kawior), orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy (migdały i pistacje), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i mięczaki.

Pamiętaj, informacja o składzie potraw oraz występujących w nich alergenów obowiązkowo  musi mieć formę pisemną. Powinna być rzetelna, jasna i łatwa do zrozumienia, a także sporządzona w języku polskim.

 

Jeśli potrzebujesz wsparcia, zapraszamy do kontaktu.

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top