Palenie w restauracjach, o zakazie słów kilka
W 17 odcinku "HoReCa - prawne wsparcie", które jest inicjatywą CityWine oraz Kancelarii 5E Smaga i Partnerzy, kilka słów o paleniu w restauracji.
W celu przeciwdziałania uzależnieniu od używania tytoniu i wyrobów tytoniowych oraz ochrony zdrowia przed jego następstwami w Polsce wprowadzono zakaz palenia tytoniu w miejscach publicznych – zakaz ten został uregulowane w ustawie o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Czytaj na stronie kancelarii TUTAJ lub poniżej:
---
W celu przeciwdziałania nałogowi palenia, wprowadzony został zakaz palenia tytoniu i używania e-papierosów w miejscach publicznych. Zakaz ten został uregulowany w ustawie o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Zgodnie z ustawą, zabrania się palenia wyrobów tytoniowych w dostępnych publicznie obiektach kultury i wypoczynku oraz w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych. Zakaz dotyczy również e-papierosów oraz innych nowatorskich wyrobów tytoniowych.
Ustawa dopuszcza jednak wyodrębnienie części lokalu gastronomiczno-rozrywkowego z przeznaczeniem do palenia przez gości. Pomieszczenia przeznaczone do palenia muszą być wyodrębnione konstrukcyjnie od innych pomieszczeń i ciągów komunikacyjnych, odpowiednio oznaczone, służące wyłącznie do tego celu, zaopatrzone w wywiewną wentylację mechaniczną lub system filtracyjny, tak aby dym lub para z e-papierosów przenikały do innych pomieszczeń.
Dodatkowo właściciel lub zarządzający obiektem, w którym obowiązuje zakaz palenia jest obowiązany umieścić w widocznych miejscach odpowiednie oznaczenie słowne i graficzne, informujące o takim zakazie.
Jeśli macie dodatkowe pytania, zapraszamy do kontaktu.