Tommasi viticoltori

Tommasi 

Tommasi to historia rodziny opowiedziana głęboką miłością do win i gościnności. Historia czterech pokoleń, które spełniły swoją pasję w najlepszych terroir i uczyniły z doskonałości swoją misję. 

Historia

Rodzina Tommasi zajmuje się produkcją wina od ponad 100 lat, odkąd w 1902 r. Giacomo Battista Tommasi kupił małą winnicę w Valpolicella Classica. Przez cały ten czas obejmujący cztery pokolenia, rodzina zawsze bezpośrednio zarządzała firmą poprzez innowacyjne decyzje, jednocześnie zachowując szacunek, zrozumienie oraz miłość do tradycji i terytorium. Wprowadzanie przemyślanych zmian, szacunek dla środowiska i jakość produktu to trzy zasady, dzięki którym rodzina Tommasi stała się liderem na rynku win włoskich. Tommasi oznacza siłę Rodziny. 

Regiony

Tommasi Family Estates reprezentuje rodzinny projekt mający na celu produkcję doskonałych win w najbardziej znanych włoskich regionach. Od 1997 r. czwarta generacja winiarzy wzbogaciła swoje posiadłości wybierając wybitne terroir poza granicami Valpolicella Classica. Nieruchomości Tommasi rozciągają się na 570 hektarach w czterech najlepszych włoskich regionach winiarskich: 

Tommasi Viticoltori, Verona - Veneto

Tenuta Caseo, Oltrepň Pavese - Lombardia

Podere Casisano, Montalcino - Toskania

Poggio al Tufo, Maremma Toscana - Toskania

Masseria Surani, Manduria - Apulia

Paternoster, Barile – Basilicata

Winnice

Tommasi Viticoltori znajduje się w Pedemonte, małej wiosce w sercu regionu Valpolicella Classica. Firma rozwijała się przez dziesięciolecia, od małej winnicy dziadka Giacomo Tommasiego do posiadłości rozciągającej się na łącznej powierzchni 205 hektarów: 105 hektarów w regionie Valpolicella Classica, na prestiżowych wzgórzach La Groletta, Conca d’Oro i Ca 'Florian, oraz 100 hektarów w regionach DOC w Weronie. Rezultatem tego jest produkcja doskonałych win przy użyciu głównie rodzimych winogron i według tradycyjnych metod. 

Piwnice

Piwnica jest sercem winnicy. Duże beczki ze słowiańskiego dębu są znakiem rozpoznawczym stylu Tommasi w tradycji winiarskiej tak jak idealna elegancja i wyrazistość każdego wina. W pobliżu historycznych beczek z monogramem założyciela Giacomo znajduje się także Magnifica, największa beczka na świecie. Drogocenne wina Tommasi dojrzewają w harmonijnej ciszy podziemnej piwnicy. 

Caseo - Lombardia

Posiadłość Caseo znajduje się w Oltrepň Pavese, w Lombardii, terytorium o starożytnym i szlachetnym pochodzeniu, które jest domem dla winnicy od 1200 roku. Posiadłość zajmuje 120 ha z czego 90ha to winnice, a pozostałe 30 ha to las, rezerwat łowiecki i naturalne otoczenie winnic. W piwnicy o eleganckiej architekturze zobaczymy duszę win i tych, którzy je produkują oraz finezję produkcji wina, poprzez uchwycenie osobowości Pinot Nero, zachowanie aromatycznych właściwości Moscato i wykorzystanie pełnego potencjału rodzimych winnic. 

Poggio al Tufo - Toskania

Poggio al Tufo to pierwszy historyczny projekt rodziny Tommasi poza granicami regionu Valpolicella Classica, rozpoczęty w 1997 roku. Obecnie obejmuje on 3 posiadłości: Tenuta Rompicollo w Pitigliano, o powierzchni 66 hektarów; Tenuta Doganella, w Pitigliano o powierzchni 24 hektarów całkowicie poświęconej uprawie winorośli organicznej; Tenuta Albore w Scansano, z 80 hektarami winnic. To historia fascynujących toskańskich terroir, w której rozpoczęto ambitny projekt: stworzenie wysokiej jakości win na terytoriach Maremma Toscana. 

Masseria Surani - Apulia

Usytuowany w sercu Mandurii, w Apulii, Masseria Surani to projekt pełen historii i kultury, w którym uprawa winorośli sięga starożytnych czasów Magna Graecia. Z pięćdziesięcioma pięcioma hektarami winnic prowadzonych zgodnie z zasadami uprawy organicznej, filozofia Surani opiera się na idei produkcji doskonałych win z odmian lokalnych, takich jak Primitivo, Negroamaro czy Fiano a także zachowaniu zasobów naturalnych i różnorodności biologicznej. 

Tommasi Family Estates Hospitality

Wraz z miłością do winorośli, Rodzina Tommasi pielęgnowała również zamiłowanie do gościnności. Właśnie z tych bliźniaczych pasji zrodził się projekt Tommasi Family Estates Hospitality; jego głównym celem jest maksymalne skupienie na winie, gościnności i terytorium. W pierwszych latach XX wieku pradziadek Giacomo otworzył i podarował jednemu ze swoich synów tradycyjną restaurację Osteria znajdującą się na obrzeżach centrum Werony, która była miejscem spotkań, gdzie można było się delektować winem. Dziś dla rodziny Tommasi gościnność jest powiązana z kilkoma miejscami w całych Włoszech, w których można odkryć i docenić wina prosto z ich własnych miejsc pochodzenia: 

Villa Quaranta, w Valpolicella - Werona

Albergo Mazzanti w centrum Werony

Caffè Dante Bistrot w centrum Werony

Agriturismo Poggio al Tufo, w Pitigliano - Maremma Toscana

Aktywne filtry

To top