Vins grau

Celler Grau & Grau 

Historia

Od 1885 roku produkujemy wina o najwyższej jakości pod nazwą Grau, która jest wyjątkową winnicą z tradycjami. Piwnica Grau i Grau, położona w Pla de Bages, a dokładniej w Maians, geograficznym centrum Katalonii, jest małym rodzinnym biznesem o tradycji winiarskiej rozpoczynającej się w 1885 roku, kiedy to zaczęliśmy uprawiać własne winnice i poświęcać się światowi winiarskiemu. W 1996 r. Jaume Grau i Grau zbudował pierwszą, nadal istniejąca winnicę, w której powstały pierwsze butelki z nazwiskiem Grau na etykiecie, a w 1998 roku przyznano jej nazwę pochodzenia Pla de Bages, jedno z największych winiarskich wyróżnień, symbol solidnej pracy wykonanej dzięki ciągłemu wysiłkowi i pasji rodziny. 

Region i winnica

Region Bages ma idealne warunki do uprawy winorośli - klimat śródziemnomorski, brak deszczu i silna cyrkulacja powietrza a także gliniasty i wapienny grunt, sprawiły, że od X wieku jest to jeden z najważniejszych regionów winiarskich. Winnice otoczone są lasami sosnowymi i dębowymi, które nadają naszym winom wspaniałą osobowość i tożsamość. W Celler Grau i Grau mamy własne winnice, o powierzchni 20 hektarów, położone na wysokości około 600 metrów. W ten sposób nasze wina ukazują zróżnicowanie ziemi i ludzi, którzy ją uprawiają. Dzięki tym cechom otrzymujemy wina o dużej świeżości, przyjaznej koncentracji i dobrej zdolności do starzenia. W naszej winnicy uprawiamy odmiany takie jak Picapoll (pochodzący z Bages), Macabeu Chardonnay, White Sauvignon, Tempranillo, Cabernet Franco, Syra, Merlot, Garnatxa i Sumoll. 

Celler Grau i Grau: piąta generacja i produkcja ekologiczna

Obecnie, kiedy piąte pokolenie stoi na czele winnicy, kontynuujemy rozwój na wszystkich poziomach. Zawsze nas definiowała dobra praca i pasja do tego, co robimy dlatego też chcemy to utrzymać i wzmocnić w kolejnym pokoleniu zachowując tradycję, połączoną z młodymi i świeżymi pomysłami. Grau i Grau to rodzinna winnica, która dzięki poświęceniu, wysiłkowi i wytrwałości produkuje wysokiej jakości wina, z których jesteśmy bardzo dumni. Główną naszą cechą jest to, że pracujemy z poświęceniem, wierni tradycji maksymalnie szanując naszą ziemię, co przekłada się na maksymalną jakość naszych win. Dzięki uprawom ekologicznym, bardziej związanym z dbałością o środowisko i ochroną terytorium, produkujemy szereg win ekologicznych, które zachowując tradycyjny smak Grau i Grau, sprzyjają istotnym aspektom dla ludzkiego zdrowia. W 2018 roku wprowadziliśmy również nasze pierwsze referencje produkcyjne dotyczące uprawy organicznej. 

 

Aktywne filtry

To top