person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #DOBRZEDOBRANE W:

#DOBRZEDOBRANE - LA DOLCE VITA - WARSZAWA - Alzacja vs Bordeaux.

Warszawa - Starówka - Plac Zamkowy - to tu znajduje się Restauracja La Dolce Vita, w której wraz z Kingą miałyśmy przyjemność kręcić kolejny odcinek #DOBRZEDOBRANE. -- Tym razem wygrać miała ta, której wino bardziej będzie pasować do dania, ale uwaga by nie było za łatwo musiałyśmy wybrać jedynie z win białych i to najlepiej Francuskich! Na szczęście karta win w Restauracji jest obszerna i udało się wybrać idealne połączenia! -- Ja wybrałam Kurczaka z grilla z sosem serowym z pikantnymi ravioli i brokułami, a Kinga Smażony filet z pstrąga z emulsją pomidorowo-maślaną, fasolką szparagową i puree z pasternaku. Moje danie miękkie, oleiste z odrobiną goryczki, a Kingi lekko oleiste ale przede wszystkim świeże. -- Zasada jaką chciałyśmy Wam pokazać to: WYBIERAJ PODOBNE! Dzięki niej możecie idealnie dobrać wino do swojego dania. Ja wybrałam Alzackiego Roeslinga Grande Reserve od Pierre Sparr, który jest orzeźwiający jednak ma tez bardzo dużo miękkości, oleistości i uwaga lekką goryczkę- co idealnie komponowało się z moim daniem. Kinga natomiast wybrała Bordeauź: Le Merle Blanc de Chateau Clarke, które było bardziej świeże, mniej miękkie niż Riesling i pięknie komponowało się z jej daniem. -- Na próbę wymieniłyśmy się kieliszkami i sprawdziłyśmy czy wina pasowałyby dobrane na odwrót, jednak nie był to udany eksperyment ;) -- O tym kto wygrał i jeszcze więcej dowiecie się oglądając odcinek! -- Restauracja La Dolce Vita: http://restauracjaladolcevita.pl/ -- Wina dostępne w sieci sklepów City Wine, La Passion du Vin i na www.winnica.pl -- Riesling Grande Reserve https://winnica.pl/pl/winnica/81-ries... -- Le Merle Blanc de Chateau Clarke https://winnica.pl/pl/winnica/62-le-m...

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top