person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #DEGUSTACJA W:

Fantini Novello 2020

Fantini Novello 2020
Produkcja NOVELLO we Włoszech ma już ponad 30-letnią historię. Ponieważ Novello wytwarzane jest głównie z myślą o rodzimym włoskim rynku, sami konsumenci są gwarancją jego niezmiennie wysokiej jakości. Ponadto raz do roku, od 4 do 5 listopada w mieście Vicenza odbywa się prezentacja włoskiego Novello z różnych części Włoch. Dzięki temu jakość tego wina stale wzrasta, gdyż jego dobra ocena jest uznaniem dla producenta oraz gwarancją wysokiej sprzedaży.
Winogrona i winifikacja: Winogrona Sangiovese i Montepulciano są uprawiane w gminach Ortona i San Salvo na adriatyckim wybrzeżu Abruzji. Winorośl jest sadzona w kierunku południowo-wschodnim na glebie gliniasto-wapiennej. Novello jest poddawane winifikacji poprzez macerację węglanową w temperaturze 30 ° C przez 10 dni w piwnicy w Abruzzo, W celu uzyskania niezwykłej intensywności fenolu. Po maceracji winogrona są wyciskane i poddawane bardzo krótkiej fermentacji przez 4 dni. Pod koniec tego naturalnego procesu fermentacji wino jest gotowe do butelkowania i wypicia.
Wino: Wino gotowe do spożycia, idealne do wędlin i pikantnych serów, niezbyt skomplikowanych dań na bazie grzybów, lekkich mięs z sosem słodko-kwaśnym, i grillowanych warzyw.
--
Mieliście już okazję spróbować? Ja mam zamiar zakupić na dzisiejszy wieczór :) Gdybyście byli zainteresowani to można je kupić w: CityWine - GrzybowskaCityWine Lublin La Passion du Vin Winiarnia CityWine PoznańCityWine Szczecin

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top