WINOKOMPAS - WPROWADZENIE
Świat odbieramy zmysłami: wzrok, smak, powonienie, słuch i dotyk. Wina nie usłyszymy, za to możemy ocenić jego zapach, smak, wygląd i strukturę. Często już na pierwszy rzut oka (a może w tym wypadku nosa ) wiemy wiele na temat tego co próbujemy- takie skojarzenie w systemie Vinocompas nazywamy "wrażeniem". -- Gdy próbujemy cytryny, to wiemy, że jest świeża i kwaśna. Czekolada, czy kawa kojarzy nam się z czymś ciężkim i tęgim. Zapach dymu, skóry, czy leśnego mchu przywodzą na myśl myśliwego, dają wrażenie szorstkości. -- Winokompas zbiera wszystkie wrażenia, które możemy spotkać w winie i przedstawia w postaci obrazu, który jest łatwy do odczytania i pozwala KAŻDEMU na intuicyjne zrozumienie co znajduje się w butelce. -- W winie mamy 6 wrażeń: ????Tęgość, ????Miękkość, ????Oleistość, ????Świeżość, ????Ziemistość, ????Szorstkość. -- W kolejnych filmach będę tworzyć winokompas dla konkretnych win. -- Więcej o systemie Vinocompas znajdziesz tu: https://sites.google.com/view/vinokompas-system/strona-g%C5%82%C3%B3wna -- Instagram: @winokompas Fb: Winokompas
W tej samej kategorii
- WYZWANIE WINOKOMPAS- OD ZERA DO SOMMELIERA #1 PRZYJEMNOŚĆ I SKOJARZENIA
- WYZWANIE WINOKOMPAS - OD ZERA DO SOMMELIERA #2 WRAŻENIA W WINOKOMPASIE
- WYZWANIE WINOKOMPAS - OD ZERA DO SOMMELIERA #3 WRAŻENIE TĘGOŚCI
- WYZWANIE WINOKOMPAS - OD ZERA DO SOMMELIERA #4 WRAŻENIE MIĘKKOŚCI
- WYZWANIE WINOKOMPAS - OD ZERA DO SOMMELIERA #5 WRAŻENIE OLEISTOŚCI 66/100