person Autor: Aleksanda Kowalska list Kategoria: #DOBRZEDOBRANE W:

Właściwości prozdrowotne szparagów i wina

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI SZPARAGÓW

Szparagi oraz ich właściwości i wartości odżywcze powinny docenić przede wszystkim osoby, które zamierzają zrzucić wagę, ponieważ są niskokaloryczne i znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej. Jaki jeszcze wpływ na zdrowie mają szparagi?

  • Szparagi nie zawierają tłuszczu, mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Istnieje jednak znacznie więcej powodów, dla których częściej powinniśmy po nie sięgać.
  • Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie i poprawiają metabolizm. 
  • Substancje fitochemiczne zawarte w szparagach mają działanie przeciwzapalne, łagodzą objawy artretyzmu i reumatyzmu. 
  • Szparagi działają moczopędnie, pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Oczyszczają organizm, działają profilaktycznie i wspomagająco w leczeniu infekcji dróg moczowych. 
  • Szparagi są źródłem witaminy E, która wzmacnia układ odpornościowy. 
  • Pomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i mocne serce, stymulują produkcję krwi. 
  • Są uważane za naturalny afrodyzjak, stymulują produkcję estrogenu u kobiet i testosteronu u mężczyzn. 
  • Zwalczają wzdęcia i poprawiają trawienie. 
  • Szparagi są doskonałym źródłem kwasu foliowego, którego odpowiednie dawki należy zapewnić kobietom ciężarnym i planującym ciążę. 
  • Zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu żylaków. 
  • Minerały zawarte w soku ze szparagów czynią z nich ważny produkt dla diabetyków.

 

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI WINA

Oto jakich korzyści zdrowotnych możemy spodziewać się wypijając kieliszek czerwonego wina do kolacji:

  • Opóźnianie procesu starzenia — regularne spożywanie tego trunku w umiarkowanych ilościach pozwala na długi czas zachować młody wygląd. Związane jest to z wysoką zawartością antyoksydantów. To substancje, które skutecznie niszczą wolne rodniki i wykazują właściwości przeciwzapalne. Wino bogate jest także w resweratrol odpowiadający za stymulację genu długowieczności. 
  • Poprawa procesu trawienia — wino skutecznie poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Co więcej, pomaga ono w trawieniu tłustych potraw. 
  • Poprawa funkcjonowania mózgu — czerwone wino przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji oraz redukuje ryzyko zachorowania na Alzheimera. 
  • Stymulacja procesu odchudzania — 1 kieliszek wina dziennie skutecznie pobudza metabolizm i pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Podnoszenie poziomu dobrego cholesterolu — jak pokazują badania, pijąc 1 kieliszek czerwonego wina dziennie, nasze wyniki są w stanie poprawić się aż o 15% w przeciągu zaledwie 1 miesiąca. Co więcej, trunek ten redukuje fibrynogeny we krwi, zmniejszając ryzyko tworzenia się zakrzepów naczyń krwionośnych. 
  • Poprawa pracy nerek — wino skutecznie pobudza pracę tarczycy, trzustki, nadnerczy oraz gruczołów płciowych. Osoby regularnie spożywające ten trunek, znacznie rzadziej zapadają na kamicę żółciową i nerkową. 
  • Redukcja ryzyka zachorowalności mężczyzn na chorobę Parkinsona — zasługą tego są zawarte w winie antocyjany odpowiadające za spowolnienie jej rozwoju. 
  • Ochrona jamy ustnej — czerwone wino to sprawdzony sposób na zdrowe zęby. Nie tylko hamuje ono ryzyko powstawania ubytków, lecz również zmniejsza próchnicę. Trunek ten jest bowiem w stanie skutecznie zwalczać wszystkie bakterie znajdujące się w jamie ustnej. 
  • Pozytywny wpływ na wzrok — regularnie pijąc niewielkie ilości czerwonego wina, jesteśmy w stanie zredukować ryzyko zachorowania na zaćmę aż o połowę. 
  • Wspomaganie działania antynowotworowego — odpowiedzialne są za to znajdujące się w czerwonym winie garbniki — katechiny, antocyjany i pochodne kwasu kawowego, a także wspominany powyżej resweratrol.

Mówiąc o wpływie wina na zdrowie naszego organizmu, znacznie częściej wspomina się jego czerwoną odmianę. Jak się jednak okazuje, białe wino przynieść może równie wiele korzyści. Wino białe:

  • Zwiększa odporność — związane jest to z faktem, iż zawarty w nim alkohol wykazuje działanie antybakteryjne. Pijąc białe wino w umiarkowanych ilościach, w znaczący sposób obniżamy ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która prowadzić może do wrzodów i zapalenia żołądka. 
  • Wykazuje właściwości antyseptyczne — białe wino skutecznie dezynfekuje, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran. 
  • Redukuje ryzyko chorób serca — zasługą tego są zawarte w białym winie przeciwutleniacze, które zwiększają jego wydolność i zapobiegają zatorom w tętnicach. 
  • Jako że trunek ten wykazuje właściwości antykoagulacyjne, zapobiega on także powstawaniu zakrzepów. 
  • Wzmacnia kości — zasługą tego jest wysoka zawartość fosforu w białym winie, który to może mieć pozytywny wpływ na proces tworzenia się kości.

Komentarze

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
To top