Właściwości prozdrowotne szparagów i wina
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI SZPARAGÓW
Szparagi oraz ich właściwości i wartości odżywcze powinny docenić przede wszystkim osoby, które zamierzają zrzucić wagę, ponieważ są niskokaloryczne i znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej. Jaki jeszcze wpływ na zdrowie mają szparagi?
- Szparagi nie zawierają tłuszczu, mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Istnieje jednak znacznie więcej powodów, dla których częściej powinniśmy po nie sięgać.
- Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie i poprawiają metabolizm.
- Substancje fitochemiczne zawarte w szparagach mają działanie przeciwzapalne, łagodzą objawy artretyzmu i reumatyzmu.
- Szparagi działają moczopędnie, pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Oczyszczają organizm, działają profilaktycznie i wspomagająco w leczeniu infekcji dróg moczowych.
- Szparagi są źródłem witaminy E, która wzmacnia układ odpornościowy.
- Pomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i mocne serce, stymulują produkcję krwi.
- Są uważane za naturalny afrodyzjak, stymulują produkcję estrogenu u kobiet i testosteronu u mężczyzn.
- Zwalczają wzdęcia i poprawiają trawienie.
- Szparagi są doskonałym źródłem kwasu foliowego, którego odpowiednie dawki należy zapewnić kobietom ciężarnym i planującym ciążę.
- Zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu żylaków.
- Minerały zawarte w soku ze szparagów czynią z nich ważny produkt dla diabetyków.
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI WINA
Oto jakich korzyści zdrowotnych możemy spodziewać się wypijając kieliszek czerwonego wina do kolacji:
- Opóźnianie procesu starzenia — regularne spożywanie tego trunku w umiarkowanych ilościach pozwala na długi czas zachować młody wygląd. Związane jest to z wysoką zawartością antyoksydantów. To substancje, które skutecznie niszczą wolne rodniki i wykazują właściwości przeciwzapalne. Wino bogate jest także w resweratrol odpowiadający za stymulację genu długowieczności.
- Poprawa procesu trawienia — wino skutecznie poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Co więcej, pomaga ono w trawieniu tłustych potraw.
- Poprawa funkcjonowania mózgu — czerwone wino przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji oraz redukuje ryzyko zachorowania na Alzheimera.
- Stymulacja procesu odchudzania — 1 kieliszek wina dziennie skutecznie pobudza metabolizm i pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Podnoszenie poziomu dobrego cholesterolu — jak pokazują badania, pijąc 1 kieliszek czerwonego wina dziennie, nasze wyniki są w stanie poprawić się aż o 15% w przeciągu zaledwie 1 miesiąca. Co więcej, trunek ten redukuje fibrynogeny we krwi, zmniejszając ryzyko tworzenia się zakrzepów naczyń krwionośnych.
- Poprawa pracy nerek — wino skutecznie pobudza pracę tarczycy, trzustki, nadnerczy oraz gruczołów płciowych. Osoby regularnie spożywające ten trunek, znacznie rzadziej zapadają na kamicę żółciową i nerkową.
- Redukcja ryzyka zachorowalności mężczyzn na chorobę Parkinsona — zasługą tego są zawarte w winie antocyjany odpowiadające za spowolnienie jej rozwoju.
- Ochrona jamy ustnej — czerwone wino to sprawdzony sposób na zdrowe zęby. Nie tylko hamuje ono ryzyko powstawania ubytków, lecz również zmniejsza próchnicę. Trunek ten jest bowiem w stanie skutecznie zwalczać wszystkie bakterie znajdujące się w jamie ustnej.
- Pozytywny wpływ na wzrok — regularnie pijąc niewielkie ilości czerwonego wina, jesteśmy w stanie zredukować ryzyko zachorowania na zaćmę aż o połowę.
- Wspomaganie działania antynowotworowego — odpowiedzialne są za to znajdujące się w czerwonym winie garbniki — katechiny, antocyjany i pochodne kwasu kawowego, a także wspominany powyżej resweratrol.
Mówiąc o wpływie wina na zdrowie naszego organizmu, znacznie częściej wspomina się jego czerwoną odmianę. Jak się jednak okazuje, białe wino przynieść może równie wiele korzyści. Wino białe:
- Zwiększa odporność — związane jest to z faktem, iż zawarty w nim alkohol wykazuje działanie antybakteryjne. Pijąc białe wino w umiarkowanych ilościach, w znaczący sposób obniżamy ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która prowadzić może do wrzodów i zapalenia żołądka.
- Wykazuje właściwości antyseptyczne — białe wino skutecznie dezynfekuje, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran.
- Redukuje ryzyko chorób serca — zasługą tego są zawarte w białym winie przeciwutleniacze, które zwiększają jego wydolność i zapobiegają zatorom w tętnicach.
- Jako że trunek ten wykazuje właściwości antykoagulacyjne, zapobiega on także powstawaniu zakrzepów.
- Wzmacnia kości — zasługą tego jest wysoka zawartość fosforu w białym winie, który to może mieć pozytywny wpływ na proces tworzenia się kości.