Pardon & Fils

Pardon & Fils

Rodzina Pardon jest właścicielem winnic w regionie Beaujolais od 1820 r. Rozgraniczenie drobnego Crus w apelacje (AOC) rozpoczęło się dopiero w 1936 roku. Nasza piwnica znajduje się w miejscowości La Chevalière w Beaujeu w departamencie Rodan (69), około 55 km na północ od Lyonu. Beaujeu jest historyczną stolicą regionu uprawy winorośli w regionie Beaujolais. Posiadamy również dwie winnice, jedną w Régnié Durette i drugą w Fleurie, dalej na północ w rejonie Crus. 

Aby móc zaoferować szeroką gamę produktów, oprócz win z naszych własnych posiadłości, współpracujemy z innymi winiarniami zlokalizowanymi na terenach, które są najbardziej reprezentatywne dla regionu. Tak jak wina z regionu Mâcon, czyli Domaine des Tournons i Château de Chasselas. Ponieważ na naszej liście jest niewiele win z Burgundii, wybieramy je bardzo ostrożnie; większość z nich jest butelkowana w Beaune. 

Historia Pardon & Fils

Pasja do wina i winorośli związana jest z rodziną Pardon od 1820 r., kiedy to Antoine Joseph Pardon, winiarz z l'Ermitage w gminie Régnié Durette, już produkował i sprzedawał swoje wina we Francji i całej Europie (szczególnie w Austrii). Na początku ubiegłego wieku Louis zwiększył sprzedaż win do restauracji i hoteli głównie w Paryżu, a także w innych francuskich miastach. 

Po pierwszej wojnie światowej, aby wyjść naprzeciw rosnącym oczekiwaniom klientów z Burgundii i Côtes du Rhône, Louis uzyskał licencję producenta wina oraz kupca, a następnie wyselekcjonował szereg win do swojej oferty. W rezultacie, rozpoczął w tym okresie znaczną ekspansję Pardon& Fils. Co więcej, pod koniec lat dwudziestych jego dwaj synowie, Antoine i Louis, przybyli mu z pomocą. W 1938 r. kupił posiadłość z winiarnią i winnicami we Fleurie, którą po jego śmierci przejął Antoine, a Luis poświęcił się innym pasjom. 

Na początku lat 60-tych dołączył do niego najmłodszy syn Antoine'a, Jean-Jacques, i zwiększył sprzedaż wina butelkowanego; poprzednio cała produkcja była sprzedawana w pełnych, pół i ćwierć baryłkach. Następnie w 1991 r. najstarszy syn Jean-Jacquesa, Jean-Marc, dołączył do rodzinnego biznesu, zajmując się głównie sprzedażą a w 1993 r. jego brat Eric, absolwent studiów enologicznych, zajął się stroną techniczną produkcji. 

Aktywne filtry

To top