LaFou de Batea
Wino ma głęboki wiśniowy kolor i oferuje szeroki zakres doznań aromatycznych. Odcienie surowego orzecha laskowego, czerwonych owoców i nut balsamicznych, które przywołują nuty runa leśnego, które następnie przekształcają się w nuty śliwki i czarnej oliwki. Podniebienie jest świeże, nadając owocowi dobrą kwasowość, która dobrze równoważy się ze słodyczą Grenache i nadaje winu długie zakończenie.
Wino ma głęboki wiśniowy kolor i oferuje szeroki zakres doznań aromatycznych. Odcienie surowego orzecha laskowego, czerwonych owoców i nut balsamicznych, które przywołują nuty runa leśnego, które następnie przekształcają się w nuty śliwki i czarnej oliwki. Podniebienie jest świeże, nadając owocowi dobrą kwasowość, która dobrze równoważy się ze słodyczą Grenache i nadaje winu długie zakończenie.
To najbardziej osobiste wino LaFou. Jest wytwarzane w mikroskali w osobnym procesie z ręcznie zbieranymi winogronami z winnic, które mają od 50 do 70 lat, i gdzie czerwona odmiana Garnacha, Garnacha Peluda rosną razem w mniejszych proporcjach odmiany Samsó. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w środkowoeuropejskich dębowych beczkach 300 l oraz w kadziach.
Historia rodziny Roqueta to historia rodziny winiarzy. Początki działalności winiarskiej sięgają XII wieku, a konkretnie roku 1199. Dziedzictwo winiarni jest ściśle związane z lokalną historią regionu Bages, który znajduje się w prowincji Barcelona. W Bages winnice uprawiane są od czasów rzymskich. Według najstarszych zachowanych dokumentów, w 1199 r. wino produkowano już w gospodarstwie Masia Roqueta, który znajduje się w miejscowości Santa Maria d'Horta d 'Avinyó. Obecnie w tym samym gospodarstwie nadal znajdują się ślady ponad ośmiu wieków poświęconych produkcji wina, takie jak prasy, kamienne kadzie i beczki.
Pod koniec XIX wieku Ramon Roqueta Torrentó nadał rodzinnej działalności nowego biznesowego wymiaru. Zrobił to w 1898 r., kiedy przeprowadził się do Manresy, stolicy regionu Bages, i założył Ramon Roqueta (DO Catalunya), pierwszą z rodzinnych winnic. Kolejne zostały założone w 1983 r. Abadal Winery (DO Pla de Bages) i w 2007 r. Lafou Winery (DO Terra Alta). Dziś siedziba główna Roqueta Origen znajduje się w Santa Maria d 'Horta d' Avinyó, na terenie dawnego wiejskiego domu.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- LaFou Celler - Roqueta Origen
- Region
- Kastylia
- Apelacja
- D.O. Terra Alta
- Szczep
- Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache
- Smak
- Wytrawne
- alkohol
- 14,5%
Powiązane produkty
- Brak powiązanych produktów