Roqueta origen comercial

Początki działalności winiarskiej rodziny sięgają XII wieku, a konkretnie roku 1199. Jej dziedzictwo jest ściśle związane z lokalną historią regionu Bages, które znajduje się w okolicy Barcelony. W Bages winnice uprawiane są od czasów rzymskich. Według najstarszych zachowanych dokumentów, w 1199 r. wino produkowano już w gospodarstwie Masia Roqueta, który znajduje się w miejscowości Santa Maria d'Horta d 'Avinyó. Obecnie w tym samym gospodarstwie nadal znajdują się ślady ponad ośmiu wieków poświęconych produkcji wina, takie jak prasy, kamienne kadzie i beczki. 

Pod koniec XIX wieku Ramon Roqueta Torrentó nadał rodzinnej działalności nowego biznesowego wymiaru. Zrobił to w 1898 r., kiedy przeprowadził się do Manresy, stolicy regionu Bages, i założył Ramon Roqueta (DO Catalunya), pierwszą z rodzinnych winnic. Kolejne zostały założone w 1983 r. Abadal Winery (DO Pla de Bages) i w 2007 r. Lafou Winery (DO Terra Alta). Dziś siedziba główna Roqueta Origen znajduje się w Santa Maria d 'Horta d' Avinyó, na terenie dawnego wiejskiego domu. 

Aktywne filtry

To top