L'Esparrou Orange
Zainspirowany gruzińskimi technikami winiarskimi i dostosowany do śródziemnomorskich winnic, l'Esparrou Vin Orange to połączenie pomysłów i pasji.
L’Esparrou Vin Orange ma pomarańczowy odcień z bursztynowymi refleksami. Nos jest złożony oraz intensywny i łączy świeżość brzoskwini z sewilską pomarańczą i prażonymi migdałami w połączeniu z duszonymi owocami. Na podniebieniu wino jest bogate i żywiołowe, z delikatną kwasowością, zaakcentowaną różą i owocami sadu. W końcówce wyczuwalne smaki orzechowe.
Doskonałe jako aperitif lub do potraw z migdałami, pistacjami i orzechami laskowymi, aromatycznymi przyprawami, z warzywami gotowanymi w woku, kaczką marynowaną, tagine, białą rybą w stylu Reunion oraz kozim serem z suszonymi morelami.
Zainspirowany gruzińskimi technikami winiarskimi i dostosowany przez naszych winiarzy do śródziemnomorskich winnic, l'Esparrou Vin Orange to najlepsze połączenie pomysłów i pasji.
Wykonane ze starych krzewów Vermentino, Viognier i Muscat, l’Esparrou Vin Orange. Jest to białe wino, które ze względu na kontakt ze skórkami winogron zmienia swój kolor na pomarańczowy, wytwarzane przy użyciu tych samych technik winiarskich, co w przypadku wina czerwonego. Proces ten pozwala winu rozwinąć garbniki i substancje aromatyczne. Winogrona są zbierane w szczytowej dojrzałości, a następnie poddawane długotrwałemu procesowi fermentacji w niskich temperaturach, po którym następuje fermentacja malolaktyczna i długa maceracja pofermentacyjna, trwająca od 3 do 4 tygodni.
L’Esparrou Vin Orange ma pomarańczowy odcień z bursztynowymi refleksami. Nos jest złożony oraz intensywny i łączy świeżość brzoskwini z sewilską pomarańczą i prażonymi migdałami w połączeniu z duszonymi owocami.
Na podniebieniu wino jest bogate i żywiołowe, z delikatną kwasowością, zaakcentowaną różą i owocami sadu. W końcówce wyczuwalne smaki orzechowe.
Doskonałe jako aperitif lub do potraw z migdałami, pistacjami i orzechami laskowymi, aromatycznymi przyprawami, z warzywami gotowanymi w woku, kaczką marynowaną, tagine, białą rybą w stylu Reunion oraz kozim serem z suszonymi morelami.
Opis
- Kolor
- pomarańczowe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Vignobles Bonfils
- Region
- Languedoc-Rousillon
- Apelacja
- Vin de France
- Szczep
- Vermentino, Viognier, Muscat
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 2
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 3
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 1
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- Przedział cenowy
- 70-100zł