Guido Berlucchi

HISTORIA PIONIERÓW FRANCIACORTA

"W 1961 roku, kiedy miałem trzydzieści lat, sen, który miałem jako student, stał się rzeczywistością: stworzyć klasyczne wino musujące w „nowej” strefie produkcyjnej „Franciacorta”."

- Franco Ziliani 

Franco Ziliani znalazł w Guido Berlucchi idealnego partnera do swojego przedsięwzięcia. Pomysł zapoczątkował rewolucję enologiczną w regionie Franciacorta. A było to tak: spotkali się 1955 r. w okazałej rezydencji należącej do Guido Berlucchi, potomka szlachetnej rodziny Lany de ’Terzi. Guido Berlucchi szukał eksperta do ustabilizowania swojego białego, spokojnego wina, FRANCIACORTA Pinot del Castello. 

 

 

Winnice Berlucchi 

Winnice Berlucchi zajmują ponad 550 hektarów, z czego 85 to posiadłości właścicieli, a reszta należy do wieloletnich, zaufanych winiarzy. Prowadzone zarówno na systemach kordonowych, jak i Guyot, winnice spełniły już wszystkie oficjalne wymagania dotyczące ekologicznej uprawy winorośli podczas zbiorów w 2014r., podczas gdy winnice należące do innych producentów osiągnęły ten status dopiero w 2016 roku. 

 

Produkcja Franciacorta  

 

Winogrona Chardonnay i Pinot Noir, zbierane ręcznie, a  następnie ładowane do płaskich, pochyłych pras, które wywierają powolny, postępujący i bardzo delikatny nacisk. Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach lub w dębowych beczkach, zależnie jaki produkt chce się uzyskać.

Wina bazowe poddawane są analizie i degustacji w celu ustalenia ich ostatecznego przeznaczenia. Tylko niektóre partie win bazowych są poddawane dalszemu dojrzewaniu, co dodaje struktury i złożoności aromatycznej.

W styczniu następnego roku personel winiarski rozpoczyna degustację cuvée, bardzo złożony proces, ponieważ obejmuje 150 win bazowych, z których powstanie wino.

Po dodaniu likieru de tirage butelki układane są w zabytkowych piwnicach, gdzie poddawane są wtórnej fermentacji i dojrzewaniu od minimum 18 miesięcy do ponad 6 lat. Po klarowaniu wino jest poddawane dalszemu leżakowaniu w butelkach, aż będzie  gotowe do wydania.

 

Franciacorta Berlucchi Rocznik 61 narodził się właśnie tutaj 

Historia Franciacorta przeszła rewolucję jesienią 1961 r. kiedy z piwnic Berlucchi wyłonił się pierwszy rocznik tego wina. Berlucchi ’61, w eleganckich wersjach Brut, Satèn i Rosé, nosi imię tego „pierworodnego Franciacorta” oraz bajecznej epoki lat 60. XX wieku, a także stało się winem pierwszego wyboru dla tych, którzy chcą czegoś więcej w swoim winnym aperitifie. 

 

Berlucchi’61 Nature całkowicie czysta Franciacorta 

Berlucchi ’61 jest teraz także dostępny w wersji Millesimato (rocznik datowany), wyprodukowany z najlepszych parceli winnych i wymaga co najmniej 5 lat starzenia w butelce. Ekskluzywny i elegancki, jest przeznaczony dla najbardziej wymagających koneserów, którzy wiedzą, jak docenić wielorakie niuanse Franciacorta, wina ukazującego bezkompromisowy styl natury. Z wizerunkiem koła, symbolem doskonałości, to cuvée spodoba się tym, którzy doceniają wyrafinowany styl we wszystkich jego formach. 

 

Palazzo Lana bezcenna Riserva 

Ponadczasowa elegancja Palazzo Lana Berlucchi, pięknej rezydencji, która zainspirowała pierwszą Franciacortę, jest cudownie odzwierciedlona w Riserva wyprodukowanej wyłącznie z samocieku (nie wyciskanego w prasie), z odmiany Pinot Noir, która dojrzewa przez 7 lat. Rzadka zarówno pod względem jakości, jak i ilości jest przeznaczona dla tych, którzy potrafią docenić kwintesencję Franciacorta. Jest produkowana tylko w latach o największym urodzaju. 

 

Franciacorta 

Geograficzna nazwa Franciacorta odnosi się do regionu, wina, a także do metody produkcji. Obejmuje ona 250 kilometrów kwadratowych i 19 gmin, z 2900 hektarami winnic obsadzonymi odmianami: 80% Chardonnay, a pozostałe 20% Pinot Noir i Pinot Bianco. 

Aktywne filtry

To top