Negroamaro Vigne Vecchie
Bardzo złożone, aromatyczne wino w 100% ze szczepu Negroamaro. Winogrona zbierane są bardzo późno, kiedy są mocno dojrzałe i mają w sobie dużo cukru. Po długiej maceracji i fermentacji wino przez 12 miesięcy dojrzewa w beczkach dębowych. Ma głęboką rubinową barwę z refleksami czerwieni i granatu. Intensywny i złożony aromat z pikantnymi nutami tytoniu i skóry oraz owocowe nuty jagód. Doskonale smakuje z czerwonymi mięsami i dojrzewającymi serami.
(Najniższa cena produktu w ciągu ostatnich 30 dni przed promocją wynosi 242zł)
Bardzo złożone, aromatyczne wino w 100% ze szczepu Negroamaro. Winogrona zbierane są bardzo późno, kiedy są mocno dojrzałe i mają w sobie dużo cukru. Po długiej maceracji i fermentacji wino przez 12 miesięcy dojrzewa w beczkach dębowych. Ma głęboką rubinową barwę z refleksami czerwieni i granatu. Intensywny i złożony aromat z pikantnymi nutami tytoniu i skóry oraz owocowe nuty jagód. Doskonale smakuje z czerwonymi mięsami i dojrzewającymi serami.
Negroamaro – to dość znany czerwony szczep winorośli, pochodzący z południowych Włoch i uprawiany przede wszystkim w regionie Apulia. Tę odmianę dość powszechnie sadzono tam już od VI w. p.n.e., ale dopiero z czasem zyskała na popularności. Teraz odgrywa ważną rolę we włoskim winiarstwie. Wśród czerwonych szczepów pod względem powierzchni upraw (16 800 ha) lokuje się na piątym miejscu, a wśród wszystkich odmian na ósmym.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Vigneti del Salento - Farnese Group
- Region
- Apulia
- Apelacja
- I.G.P. Puglia
- Szczep
- Negroamaro
- Dojrzewanie wina
- 12 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.2
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 4
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 200-300zł