Cossetania Brut Rosado Cava
Ta świeża i wyrazista Cava podąża w kierunku dojrzałych soczystych czerwonych owoców. Sprawdzi się świetnie jako aperitif, pasuje także do wszelkiego ptactwa i makaronów z mięsnymi sosami.
Ta świeża i wyrazista Cava podąża w kierunku dojrzałych soczystych czerwonych owoców. Sprawdzi się świetnie jako aperitif, pasuje także do wszelkiego ptactwa i makaronów z mięsnymi sosami.
Cava – wino musujące produkowane metodą „szampańską” lub „tradycyjną” w regionie Penedes, położonym w północnej części Hiszpanii. Jako jedyne spośród win musujących wyróżnione kategorią DO (denominación de origen) - kontrolowanego miejsca pochodzenia. Nazwa „Cava” pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. Coraz modniejsza od wielu lat różowa odmiana produkowana jest bądź z Pinot Noir, bądź z regionalnej odmiany czerwonych winorośli – Trepat.
Opis
- Kolor
- różowe
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- Cossetania - Castell D'Or
- Region
- Katalonia
- Apelacja
- DO Cava
- Szczep
- Trepat
- Smak
- Wytrawne
- Dojrzewanie wina
- 12 miesięcy
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 1
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 3
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 1
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 11,5%