Abadia Mediterrania Priorat
Zbierane ręcznie winogrona, dwóch typowych dla tego regionu odmian winorośli, z ponad 50-letnich krzewów rosnących w posiadłości Bellmunt del Priorat, dają mocne, solidne i przenikliwe wino z aromatami dojrzałych czarnych owoców.
Czereśniowy odcień o średniej intensywności. W aromacie nuty lukrecji i konfitury z dojrzałych czarnych owoców, zapachy grafitowe i tostowe. Dobra struktura i zrównoważona kwasowość, gładkie taniny i długi, trwały finisz. Sugestie kulinarne: pieczone i grillowane czerwone mięsa, dania z dziczyzny, dojrzałe sery.
(Najniższa cena w ostatnich 30 dniach to: 165zł)
Zbierane ręcznie winogrona, dwóch typowych dla tego regionu odmian winorośli, z ponad 50-letnich krzewów rosnących w posiadłości Bellmunt del Priorat, dają mocne, solidne i przenikliwe wino z aromatami dojrzałych czarnych owoców.
Po zakończeniu procesów fermentacji alkoholowej i malolaktycznej, następnie wino dojrzewa przez ponad 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.
Czereśniowy odcień o średniej intensywności. W aromacie nuty lukrecji i konfitury z dojrzałych czarnych owoców, zapachy grafitowe i tostowe. Dobra struktura i zrównoważona kwasowość, gładkie taniny i długi, trwały finisz. Sugestie kulinarne: pieczone i grillowane czerwone mięsa, dania z dziczyzny, dojrzałe sery.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- Castell D'Or
- Region
- Katalonia
- Apelacja
- DOQ Priorat
- Szczep
- Garnacha Negra, Carinyena
- Dojrzewanie wina
- 10-12 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 4
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 4
- Dąb, dym, garbniki
- 5
- alkohol
- 14,5%
- Przedział cenowy
- 150-200zł