Tenuta Col d'Orcia

Col d'Orcia

Niedaleko średniowiecznej wioski na wzgórzu Montalcino, nad rzeką Orcia znajduje się winiarnia Col d’Orcia. Jej bogata, winiarska historia zaczęła się w 1700 roku, a najbardziej znanym winem jest Brunello di Montalcino, którego produkcja trwa od ponad 100 lat. Świadkami tej historii są 400-letnie drzewa oliwne, nadal rosnące na terenie posiadłości.

Rodzina Marone Cinazno ma swój udział w sukcesie Montalcino oraz win Brunello na światowym rynku od 1973 roku. Sam przedstawiciel rodziny od 1992 roku pełni funkcję prezesa firmy Col d'Orcia.

Gospodarstwo Col d’Orcia ma powierzchnię 1,300 akrów z czego 350 jest obsadzona winem. W winnicach usytuowanych w pagórkowatym terenie, między rzeką Orcia i Sant’ Angelo In Colle, uprawia się głównie odmianę Sangiovese, zwaną lokalnie Brunello, która przez wieki dostosowała się do wyjątkowych warunków panujących w tym rejonie i nabrała unikalnego charakteru.

Przez lata właściciele winnicy Col d’Orcia zebrali kolekcję ponad 50 tysięcy butelek starszych roczników Brunello di Montalcino, które służą za skarbnicę wiedzy winiarskiej i są traktowane jak bezcenny skarb.

W posiadłości Col d’Orcia bardzo dużą uwagę poświęca się środowisku naturalnemu, dlatego też od 27 sierpnia 2010 wszystkie winnice, gaje oliwne i ogrody są uprawiane metodami ekologicznymi, a sama Col d’Orcia stała się największą certyfikowaną winnicą w Toskanii- tzw. „wyspą organiczną” z Montalcino.

Aktywne filtry

To top