Novello Fantini 2024
Na początku listopada każdego roku, we Włoszech przypada święto młodego wina - Novello. Skomponowane w 60% z Sangiovese i w 40% z Montepulciano.
Włosi, znani z zamiłowania do ucztowania i zabawy, wraz z pozostałymi miłośnikami win na całym świecie, świętować będą pojawienie się pierwszego wina z tegorocznego zbioru.
Wino gotowe do spożycia, idealne do wędlin i pikantnych serów, niezbyt skomplikowanych dań na bazie grzybów, lekkich mięs z sosem słodko-kwaśnym, i grillowanych warzyw.
Produkcja NOVELLO we Włoszech ma już ponad 30-letnią historię. Ponieważ Novello wytwarzane jest głównie z myślą o rodzimym włoskim rynku, sami konsumenci są gwarancją jego niezmiennie wysokiej jakości. Ponadto raz do roku, od 4 do 5 listopada w mieście Vicenza odbywa się prezentacja włoskiego Novello z różnych części Włoch. Dzięki temu jakość tego wina stale wzrasta, gdyż jego dobra ocena jest uznaniem dla producenta oraz gwarancją wysokiej sprzedaży.
Winogrona i winifikacja: Winogrona Sangiovese i Montepulciano są uprawiane w gminach Ortona i San Salvo na adriatyckim wybrzeżu Abruzji. Winorośl jest sadzona w kierunku południowo-wschodnim na glebie gliniasto-wapiennej. Novello jest poddawane winifikacji poprzez macerację węglanową w temperaturze 30 ° C przez 10 dni w piwnicy w Abruzzo, W celu uzyskania niezwykłej intensywności fenolu. Po maceracji winogrona są wyciskane i poddawane bardzo krótkiej fermentacji przez 4 dni. Pod koniec tego naturalnego procesu fermentacji wino jest gotowe do butelkowania i wypicia.
Wino: Wino gotowe do spożycia, idealne do wędlin i pikantnych serów, niezbyt skomplikowanych dań na bazie grzybów, lekkich mięs z sosem słodko-kwaśnym, i grillowanych warzyw.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Fantini Farnese - Farnese Group
- Apelacja
- IGT Terre di Chieti
- Szczep
- Sangiovese, Montepulciano
- Punktacja Vivino
- 4.1
- Przedział cenowy
- 50-70zł